Active Drive (4Control)

Active Drive je systém řízení všech kol poprvé představený automobilkou Renault v modelu Laguna GT. Krátce po představení tohoto systém začala automobilka užívat označení (4Control).

Systém aktivního zatáčení všech kol Actice Drive je výsledkem spolupráce automobilky Renault a Renault Sport Technologies. Systém byl poprvé představen ve vozidle Renault Laguna GT v roce 2008. Nejedná se však o průlomovou novinku, ale jakési oprášení a znovuoživení systémů 4WS (Four-Wheel Steering). Myšlenku zadní řiditelné nápravy uvedla do života jako první automobilka Honda. Psal se rok 1985 a vůz se jmenoval Honda Prelude. V průběhu let následovaly Hondu i další převážně japonské automobilky. Postupně se tento systém vyvíjel od mechanických systémů k elektromechanickým a elektrohydraulickým. Evropským zástupcem systému 4WS je pouze sportovní BMW 850CSi.


Jak funguje Active Drive?
Systém Active Drive použitý v nové Laguně GT využívá informace od řídící jednotky stabilizačního systému ESP a ABS (rychlost vozu, úhel natočení volantu), na jejich základě řídí funkci elektromotoru umístěného na zadní nápravě. Tento elektromotor pomocí jednoduchého mechanismu natáčí kola na jednu nebo na druhou stranu podle povelů řídící jednotky systému Active Drive.

Řídící jednotku a elektrický ovladač dodala Renoltu renomovaná japonská firma Aisin, která má se systémem řízení všech kol mnohaleté zkušenosti. V závislosti na rychlosti a jízdní situaci se zadní kola otáčejí buďto v souhlasném nebo nesouhlasném směru s předními koly. Do rychlosti 60 km/h je směr zatáčení zadní nápravy opačný (nesouhlasný), což usnadňuje manévrovatelnost a obratnost vozu při nízkých rychlostech. Nová Laguna GT se v poloměru otáčení vyrovná např. Cliu s mnohem menším rozvorem. Při rychlosti nad 60 km/h je směr natočení všech kol stejný (souhlasný), tím se znatelně zvyšuje stabilita vozu a šetří se i pneumatiky. Úhel natočení zadních kol je ve většině případů menší než 2°. V kritických situacích se kola mohou vychýlit až o 3,5º. Celková reakční schopnost systému je velmi vysoká, ke změně v nastavení dochází každých 10 ms.

 Video:

 

 

 

 

Foto: www.media.renault.com
Klíčová slova: řízení všech kol, Renault, Active Drive, 4WS