Akcelerace

Akcelerace je vektorová fyzikální veličina což znamená, že je definována velikostí a směrem. Českým ekvivalentem je slovo zrychlení a zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině je základ všech motoristických diskuzí.

Definice:

Zrychlení (nebo-li akcelerace) charakterizuje pohyb tělesa, sděluje nám, jakým způsobem se mění jeho rychlost v čase. K obvyklému označení zrychlení slouží písmenko a.

Základní jednotkou akcelerace je metr/sekunda2. V motoristickém sportu se často setkáte s přepočtem těchto základních jednotek na velikost tíhového zrychlení (v literatuře označovaného písmenem g). Především u formule 1 můžete slyšet, že na pilota působilo přetížení 5g. Což v praxi znamená, že na pilota působilo zrychlení 5×9,81 [m/s2]. Laicky řečeno, v tom okamžiku měl pilot pocit, že váží 5× více!

Zajímavé případy zrychlení

Zrychlení z nuly na sto:

Podobně jako výkon motoru udávaný v koňských silách slouží i zrychlení jako měřítko pro vzájemné porovnávání dynamiky různých vozidel. Nejčastěji se udává zrychlení automobilu z 0 na 100 km/hod – metrický systém, nebo zrychlení z 0 na 60 MPH (Miles per hour, míle za hodinu) – angloamerický měrový systém.

Srovnání akcelerace závodních vozidel   Srovnání akcelerace závodních vozidel

Víte, že …?

Co je opakem akcelerace?
Opakem akcelerace (zrychlení) je decelerace (zpomalení). Tedy pohyb, při němž těleso ztrácí svoji konstantní rychlost, zpomaluje.

Jaké zrychlení má automobil, je-li a=1g?
Při zrychlení osobního automobilu 1g by musel automobil dosáhnout 100 km/hod (27,7 m/s) během 2,84 sekund, uvažujeme-li konstantní zrychlení.

Která auta dosáhnou zrychlení 1g?
Je to samozřejmě nemálo supersportovních vozů, z cenově nejdostupnějších vozů se spalovacím motorem je to například Dodge Challenger SRT. Pokud jde o bateriové elektromobily, které jsou známé svým impozantním zrychlením je to například známá Tesla Model S. Podrobnější přehled najdete zde.
 

Zdroj: