Aktivní lůžka motoru

Aktivní lůžka motoru umožňují snížit přenos vibrací od motoru do prostoru pro posádku a zároveň zajistit dostatečně tuhé uchycení agregátu v karoserii.

Pryžová lůžka jsou dnes tradičním způsobem uchycení agregátu do karoserie. Musí však splňovat dva protichůdné požadavky. Na jedné straně je to pevné uchycení agregátu, které bude eliminovat nežádoucí pohyby agregátu v karoserii. Na druhé straně je to dostatečně flexibilní uchycení eliminující přenos vibrací od chvějícího se agregátu do karoserie, potažmo na posádku. Aktivní lůžka motoru, na rozdíl od klasických lůžek, umožňují měnit za jízdy svoji charakteristiku a tím pokrýt více provozních stavů.

Aktivní lůžka nejsou nic nového, již v roce 1990 je začala používat automobilka Honda v modelu Accord. O několik let později dostal aktivní lůžka také Jaguar XJ 2.7D twin-turbo (2006). Aktivní lůžka tomuto Jaguaru pomohla prakticky eliminovat veškeré vibrace vznikající při chodu jeho dieselového motoru na volnoběh. V roce 2007 dostala elektronicky řízená lůžka agregátu i Hyundai Veracruz a to nejen pro naftové motory, ale i benzínové. Uložení se skládalo ze tří pasivních a jednoho aktivního členu pro eliminaci vibrací.

aktivní lůžka motoru - Hyundai Veracruz 

Lexus RX350 a Toyota Camry dostali v roce 2007 systém aktivních lůžek motoru nazvaný Active Control Engine Mount (ACM). V tomto případě byla zadní část motoru uložena pomocí hydraulického lůžka, které eliminovalo vibrace a hluk. Přední část agregátu byla připojena pomocí elektronicky řízených lůžek, které se přizpůsobovaly aktuálním podmínkám. Principiálně tato lůžka využívala magneto-reologickou kapalinu. 

V roce 2011 dostaly automobily Audi S8 a Audi RS7 nový osmiválcový motor 4.0 V8 TFSI, který nahradil původní šestiválec s objemem 5.2 litru. Nový motor byl kvůli emisním limitům a spotřebě vybaven systémem odpojování poloviny válců COD (Cylinder On Demand). Při chodu nového osmiválcového motoru na 4 válce ovšem vznikají mírné vibrace, které běžný osmiválec přirozeně eliminuje. Aby nový motor se systémem COD nezhoršoval komfort, byl uložen právě pomocí aktivních lůžek, která fázově přesazenými vibracemi zklidňují chod motoru a jeho vibrace.

aktivní lůžko motoru - Audi S8

Zatím jsme popisovali vliv aktivních lůžek na komfort jízdy a množství vibrací přenášených do kabiny. Automobilka Porsche však na pohyby agregátu pohlíží i z pohledu jízdní dynamiky. Konstruktéři Porsche nazvali jejich systém aktivního uložení agregátu Dynamic Engine Mount System.