BlueMotion

BlueMotion je technologie velmi úsporných dieselových motorů. Modely BlueMotion automobilky Volkswagen vycházejí z klasických vozů wolfsburgské značky, jejichž konstrukce byla optimalizována za účelem snížení spotřeby paliva a množství vypouštěných emisí. Základem každého vozu je vždy vznětový motor TDI, který vyniká úsporností již ve standardním provedení.

Značka Volkswagen používá pro své úsporné vozy obchodní označení BlueMotion. V modelech označených jako BlueMotion je hospodárnost jízdy dosažena pomocí úsporného dieselového motoru s upravenou řídící jednotkou, vůz má upravenou aerodynamiku a nižší valivý odpor. Prodlouženy jsou převodové stupně a vůz je vybaven upraveným filtrem pevných částic DPF. Oproti klasickým verzím došlo také k redukci hmotnosti např. odstraněním rezervy. Všechny tyto úpravy vedou k nižší spotřebě paliva a nižší produkci CO2.

Co jste nevěděli:

Jako první vůz z řady BlueMotion byl v roce 2006 představen Volkswagen Polo BlueMotion, poháněné tříválcem 1.4 TDI DPF s výkonem 59 kW. Hodnota emisí CO2 u tohoto vozu pokořila magickou hranici a dosáhla pouhých 99 g CO2/km. Nízkou produkcí CO2 Volkswagen Polo překoval i hybridní Toyotu Prius (104 g CO2/km).

V roce 2009 se na Ženevském autosalonu představila nová generace systému BlueMotion. Prvním automobilem vybaveným novou generací systému BlueMotion bylo opět Polo. Polo BlueMotion II má spotřebu 3,3 l nafty na 100 km a emise 87 g CO2 na km. BlueMotion2 dostal nové technické vychytávky jako je např. systém Start-Stop a systém pro rekuperaci kinetické energie.

Víte, že:

Zápis do Guinessovy knihy rekordů
VW Passat BlueMotin se stal v roce 2010 držitelem světového rekordu
v dojezdu na jednu nádrž u sériově vyráběného osobního automobilu, když na jednu nádrž urazil 2456,872 km. Pohon tohoto výjimečného automobilu obstarával motor 1.6 TDI o výkonu 105 koní, a o přísun paliva se starala nádrž o objemu 77,25 litrů. V průběhu testu byl vůz osazen řidičem a navigátorem. Celou cestu sladovali komisaři z Guinessovy knihy rekordů.

Foto: www.volkswagen.com
Klíčová slova:
Volkswagen, technika, motor, spotřeba, BlueMotion, úsporná TDI, BlueMotion2, BlueMotion II, Polo