Kabriolet (Cabriolet, Cabrio)

Kabriolet je označení typu karoserie se stahovací nebo odnímatelnou střechou.

Kabriolet je typ automobilu, který má dvoudveřovou nebo čtyřdveřovou tříprostorovou karoserii se stahovací nebo odnímatelnou tuhou střechou. Na rozdíl od roadsterů, kabriolet má pro cestující nejméně čtyři místa ve dvou řadách. Většinou jsou ale místa na zadních sedadlech pouze nouzová.

cs_cabrio_002 cs_cabrio_001cs_cabrio_003

Přední sklo je uchyceno v pevném většinou nesklopném rámu, do kterého lze uchytit střechu. Dříve bylo zcela běžné, že některé kabriolety byly na přání dodávány se snímatelnou pevnou střechou, tzv. hardtop. Tato tuhá střecha prakticky proměňovala otevřený kabriolet v uzavřené kupé. Díky moderní technice se podařilo skloubit skládací látkovou a pevnou střechu, čímž vnikla nová podkategorie Coupé-Cabrio. Automobily typu Coupé-Cabrio mají tedy pevnou a zároveň skládací střechu.

Mercedes-Benz 190 SL  Peugeot CC

Výrobci často nedělají rozdíl mezi označením kabriolet a roadster. Typické příklady kabrioletů jsou například: Jaguar XK Cabrio, BMW řady 6 Cabrio, AUDI A4 Cabrio. Další typy karoserií naleznete zde.

cs_cabrio_006Farbe: Ibisweiss

Kabriolet v USA
Ve Spojených státech je pro karoserii typu kabriolet zažitý spíše pojem Convertible, např. Ford Mustang Convertible. Anglické slovo convertible znamená mimo jiné zaměnitelný přizpůsobitelný a také tedy automobil s odklápěcí střechou.

Bizarní smrt v kabrioletu
V roce 1927 zemřela světoznámá tanečnice Isadora Duncan při projížďce kabrioletem, když se její módní dlouhý vlající šál dostal do výpletu zadního kola. Rudý šál doslova vytáhl tanečnici ven z vozu, čímž ji zlomil vaz. Díky filmu z roku 1968 je tato tragédie neprávem připisována jednomu z nejslavnějších vozů Bugatti, typu 35. Ve skutečnosti se jednalo o vůz Amilcar Grand Sport vlastněným a řízeným jejím přítelem francouzským mechanikem Benoîtem Falchetto.

cs_cabrio_007  cs_cabrio_004

 

Foto/zdroj: www.jaguar.com, www.bwm.com, www.audi.com
Klíčová slova: typ karoserie, cabrio, cabrio, kabriolet, convertible