Combi (Kombi)

Combi je označení typu karoserie osobních automobilů, které se vyznačují především velkým a praktickým zavazadlovým prostorem.

Označení Combi (Kombi) nesou osobní automobily s velkým zavazadlovým prostorem umožňujícím přepravu rozměrnějších nákladů. Tyto automobily jsou charakteristické prodlouženou karoserií bez svažující se zádi. Jejich karoserie umožňuje dobrý přístup do zavazadlového prostoru s dobrou variabilitu. Karosářská varianta kombi mívá obvykle zvýšenou užitkovou hmotnost.

cs_combi_002   cs_combi_001

cs_combi_003    cs_combi_004

Automobily s karoserií kombi jsou často odvozeny od typu hatchback, liftback či sedan, přičemž prodloužená linie střechy je doplněna třetí řadou bočních oken (v těchto místech mívají hatchbacky často rozšířený C-sloupek). Kvůli větší variabilitě zavazadlového prostoru bývá zadní řada sedadel u vozidel kombi sklopná či dokonce vyjímatelná. Jako pozitivum u těchto vozidel je vnímána snížená nákladová hrana kufru a rovná plocha při sklopení zadních sedadel. Typické příklady vozů s karoserií kombi jsou Škoda Fabia/Octavia/Superb Combi, Ford Focus/Mondeo Combi atd…

Další typy karoserií naleznete zde.

Výrobci automobilů označují svoje kombi každý trochu jinak:

Alfa Romeo Sportwagon
Audi Avant
BMW Touring nebo Tourer
Citroën Break nebo Tourer
Ford Kombi nebo Turnier
Hyundai Kombi
Kia SW nebo SportWagon
Peugeot SW
Renault Grandtour
Seat Vario nebo SportTourer
Škoda Combi
Volkswagen Variant

Historie:
Dříve se pro vozidla typu kombi užívalo označení STW z anglického Station Wagon. Toto pojmenování vzniklo v USA, když američtí taxikáři postávali s takto upravenými vozy u vlakových stanic. V socialistickém Československu se dostalo do obecného povědomí označení STW s vozem Škoda 1202, lidově nazývaným „stejšn“.

  cs_combi_003.jpg

automobil Škoda 1000 MB v provedení kombi (STW), který se nikdy nedostal do sériové výroby

Foto/zdroj: archiv
Klíčová slova: typ karoserie, combi, kombi, STW, break, SW, Variant, Tourer, vagon