Ecotec

Automobilka Opel používá označení Ecotec pro novou řadu benzínových i naftových motorů moderní konstrukce. Nové motory spojují tři slova – ekonomie, ekologie a technologie.

Zkratka Ecotec vznikla z počátečních písmen anglického Emissions Control Optimisation TEChnology. Motory Ecotec jsou vlastně odpovědí automobilky na stále se zpřísňující emisní limity a mají odrážet nejmodernější konstrukční metody ve vývoji spalovacích motorů.

První motor z rodiny Ecotec představila automobilka Opel již v roce 1993. Jednalo se o vidlicový šestiválec o objemu 2,5 litru s nezvyklým úhlem rozevření 54°. Od té doby se názory i požadavky na ideální konstrukci motoru několikrát změnily, proto nelze jmenovat společný konstrukční prvek pro dnes již tak rozvětvenou rodinu motorů Ecotec.

Posledním přírůstkem do skupiny motorů s označením Ecotec se stal v roce 2014 tříválcový motor o objemu 1.0 litru s výkonem 66 nebo 85 kW a točivým momentem 166 Nm, který automobilka představila na Ženevském autosalonu. Motor byl vybaven hliníkovým blokem se zalitými vložkami válců, vyvažovací hřídelí, řízeným mazacím čerpadlem, třecí komponenty rozvodů a pístních kroužků měly povrch ze syntetického diamantu. Motor dostal rozvodový řetěz a měl proměnné časování ventilů, motor také dostal chlazené výfukové svody integrované v hlavě válců (podobné konstrukční řešení mají motory TSI EA211) a malé vysoko otáčkové turbodmychadlo dosahující až 240 000 ot./min.

Zdroj: