Landaulet

Landaulet je označení typu karoserie obyčejně velmi luxusních automobilů. Jedná se o jakýsi hybrid mezi klasickou limuzínou a kabrioletem.

Landaulet je kategorie vozů s uzavřenou čtyřdveřovou karoserií a stupňovitou zádí. V podstatě se jedná o speciální derivát luxusních limuzín. Landaulet má, stejně jako limuzíny, oddělený prostor mezi řidičem a cestujícími na zadních sedadlech. Landaulet se od klasické limuzíny liší tím, že v zadní části má stahovací střechu. Typické příklady limuzín jsou Maybach, Rolls Royce.

Zlaté časy zažívaly automobily s karoserií typu landaulet mezi světovými válkami. Novodobá podoba takto ztvárněné karoserie byla k vidění na svatbě monackého knížete Alberta II. v roce 2011. Přestavbu luxusní limuzíny Lexus LS 600h dostala na starosti firma Carat Duchtelet, která už víc než 40 let upravuje auta pro státníky, královské rodiny a celebrity.

Na místo plátěné střechy mohou být novomanželé v případě deště chráněni odnímatelnou „bublinou“. Kryt je vyroben z osm milimetrů tlustého polykarbonátu, nemá žádné rušivé výztuhy, váží 26 kilo a je vyroben z jednoho kusu. Výrobu obstarala specializovaná francouzská firma, která vyrábí okna na helikoptéry.

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.maybach-manufaktur.com
Klíčová slova:
typ karoserie, limuzína, limo, kabriolet, cabrio