Lichoběžníková náprava

Lichoběžníkové zavěšení je realizováno pomocí dvou nestejně dlouhých příčných ramen, přičemž horní rameno je kratší. Prostřednictvím těchto ramen jsou kola zavěšena k nápravnici, rámu, případně skříni rozvodovky. Vhodnou volbou vzájemného poměru délky obou ramen lze dosáhnout velmi příznivé kinematiky. Lichoběžníková náprava je vhodná jako řídící a zároveň může být použita i jako hnací.

Lichoběžníková náprava je tvořena horním a dolním trojúhelníkovým ramenem. V průmětu do příčné svislé roviny tato ramena tvoří lichoběžník, odtud vznikl název nápravy. Konce obou ramen jsou spojeny čepem, na kterém je uloženo kolo.

kinematické schéma lichoběžníkové nápravy

Při propružení lichoběžníkové nápravy dochází ke změně odklonu kola, sbíhavosti kol i změně rozchodu kol. Všechny tyto změny mají nepříznivý vliv na jízdní vlastnosti automobilu, vhodnou volbou geometrie ramen však můžeme tyto nepříznivé vlivy minimalizovat. Například leží-li okamžitý střed klopení kola P daleko od kola, pak při propružení vznikají jen malé změny odklonu a rozchodu kol, což je dobré pro jízdní vlastnosti. Pro malé výchylky se pohyb kola určí opsáním kružnice z bodu P do stopy kola. Bod S je střed klopení karoserie.

Pro zvláštní případ rovnoběžných ramen, je střed klopení kola P v nekonečnu a střed klopení karoserie S leží na vozovce. Při malých propruženích kola se odklon nemění vůbec a rozchod kol jen nepatrně. To ovšem platí jen pro stejně dlouhá ramena.

Pro zachycení sil působících ve stopě vozidla se používají trojúhelníková ramena, která jsou uložena v pryžových pouzdrech. Spodní rameno je zatěžováno více, proto je robustnější konstrukce. U vozidel s motorem vpředu agregát vyžaduje více místa v oblasti horního ramene, proto je horní rameno podstatně kratší než spodní.

Vozidlové pružiny jsou většinou uloženy na spodním ramenu, protože spodní rameno vzhledem ke své větší délce koná při propružení menší úhlové pohyby, pružina tak může být pevně vetknuta do ramene. Pokud by byla pružina uložena na horním ramenu, musela by být uložena kloubově, aby nevznikalo příliš velké vyboulení pružiny při jejím stlačení.

přední lichoběžníková náprava BMW X6

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Výhodou lichoběžníkové nápravy je možnost velmi nízké stavby v porovnání s nápravou MacPherson nebo s tuhou nápravou. Její konstrukce je však nákladnější, a proto se nejčastěji používá na předních nápravách vozů vyšších tříd. Náprava zaručuje dobré jízdní vlastnosti.

Co jste nevěděli

S přední lichoběžníkovou nápravou má český motorista velké zkušenosti, aniž to možná ví. Lichoběžníkovou nápravu měla celá řada automobilů Škoda, např. legendární eMBéčko. Po eMBéčku ji pak bez velkých úprav zdědila celá plejáda „stodvacítek“ až do nástupu Favorita. Škoda Favorit díky nové koncepci předního pohonu s motorem vpředu dostal přední nápravu typu MacPherson.

přední lichoběžníková náprava Škoda 1000 MB

Video

httpv://www.youtube.com/watch?v=b55qpzqKC6Q&feature=player_embedded

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.autolexicon.net, www.embecko.inczech.net, www.bmw.com, www.automotive-illustration.co.uk, www.dodge.com
Klíčová slova:
náprava, zavěšení, lichoběžníková náprava, double wishbone