Mikrospánek

Co je mikrospánek asi většina řidičů ví. Nevyspání, těžká jídla, špatné větrání a teplo v kabině, spící spolujezdec a především dlouhá monotónní jízda – to všechno stojí za vznikem mikrospánku. Podle expertů je každá pátá nehoda způsobena právě únavou řidiče a mikrospánkem. Ale dá se s mikrospánkem vůbec bojovat?

Mikrospánek trvá tři až patnáct sekund, pak člověk buď procitne, nebo usne zcela! Riziko mikrospánku nastává hlavně na dálnicích. Při monotónní klidné jízdě mozek dostává stále stejné vzruchy a po čase začne tyto pravidelné vzruchy vyhodnocovat jako klidový stav. Mozek následně sníží aktivitu a nastává tzv. mikrospánek.

Problém nastává v okamžiku, kdy mozek začne tělo „přepínat“ do režimu spánku. Řidiči se začnou klížit oči, vidění se začne rozmazávat, reakce na podněty se postupně zpomalují. V této fázi začne tělo povolovat napětí kosterního svalstva. Právě „usínání“ svalů může znamenat první problém, jelikož nastává nesymetricky! Tím je vysvětleno, proč řidič v mikrospánku nepochopitelně strhnete volant na jednu či druhou stranu. Auto se tak může dostat i na rovném úseku do protisměru, sjet ze silnice, nebo se srazit s jinou překážkou. Druhý problém může nastat, když se řidič sice probudí včas, ale leknutím špatně zareaguje a strhne řízení.


Dnes již existují systémy, které pomáhají udržet řidičovu bdělost. Moderní technika dokáže rozpoznat nechtěné vybočení automobilu z jízdního pruhu a řidiče okamžitě varovat (Audi Lane Assist, Honda LKAS, Volvo DAC, Citroen AFIL,…) nebo dokonce sama srovnat směr. Nově budované silnice jsou vybaveny speciální bílou středovou a krajovou čárou, která po najetí pneumatiky na její povrch začne vydávat hluk. Mozek v tomto okamžiku dostane nový vjem, který způsobí leknutí. Leknutí pak vyvolá stres a vyplavení adrenalinu. Tělo je krátkodobě opět nabuzeno. Soudný řidič by však měl zastavit na odpočívadle, jelikož právě zažil jedno z posledních varování.

Výzkumy mikrospánku ukazují, že pokud je řidič unaven, musí víc korigovat směr jízdy. Vozidlo se po vozovce „motá“ a řidičovy pohyby volantem jsou trhavější. Naproti tomu svěží řidič drží přibližně stejnou stopu a jeho pohyby jsou plynulejší. Odpočatý řidič také lépe drží konstantní průměrnou rychlost. Šedesát procent unavených řidičů neustále zrychluje a zpomaluje. S únavou roste i reakční doba řidiče.

Video

httpv://www.youtube.com/watch?v=N1sp7x0A2Wg&feature=player_embedded

Existuje řada rad jak předcházet mikrospánku, tyto rady však nejsou samospásné a unavené tělo se dlouho přesvědčovat nenechá. Jak se dá předcházet nebezpečí mikrospánku?

Držte se těchto pravidel:
před dlouhou cestou si dopřejte kvalitní odpočinek a během cesty si dělejte krátké přestávky. Pamatujte, že mozek má v určitých denních dobách různý stupeň aktivity. Od 18té hodiny začíná aktivita postupně klesat a kolem 2. hodiny ranní dochází k radikálnímu poklesu aktivity. Pamatujte, že i když se před cestou vyspíte, nezměníte tím Váš biorytmus, ale únavu pouze o chvíli odsunete
i když jste odpočatí, pozornost se nedá udržet neomezeně dlouho. Studie ukazují, že únava má spíše exponenciální průběh. To znamená, že riziko mikrospánku je dvakrát větší po 13ti hodinách jízdy, než po 10ti
pokud je to možné, střídejte se v řízení. Ale pozor na jízdu hned po probuzení!
nejezte před jízdou a během jízdy tučná jídla, vyvolávají ospalost a únavu
zajistěte si dostatečný přísun tekutin
povídejte si se spolujezdcem
žvýkejte žvýkačku nebo cucejte bonbon, zvyšuje to proudění krve do mozku, který je pak lépe okysličován
pozor na některé léky, které snižují pozornost a zvyšují únavu – podrobně si prostudujte příbalový leták
v kabině udržujte spíše nižší teplotu, ale pamatujte, že únavu neodstraníte otevřením okna ani zvýšením hlasitosti rádia
kofeinové a jiné podpůrné prostředky neodstraní únavu, pouze krátkodobě povzbudí organismus.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ml8JHPZ8-c8&feature=player_embedded

Mikrospánek je nejlehčí forma spánku, může zaskočit i toho nejlepšího řidiče!!!

Co jste nevěděli?

Nehody zaviněné mikrospánkem …
… podle českých policejních statistik může mikrospánek za téměř devět set nehod ročně.  Podle amerických statistik, dokonce každý čtvrtý Američan přiznává, že za volantem usnul, ale stačil se včas probudit … !

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.sciencedaily.com
Klíčová slova:
bezpečnost, mikrospánek, nehody, nehoda, nepozornost, reakční doba