MSR (MotorSchleppmomentRegelung)

MSR je zkratka označující zařízení pro regulaci točivého momentu motoru. Systém MSR funguje jako doplněk systémů ABS a ASR. Při náhlém ubrání plynu a hrozbě smyku následkem přílišného brzdicího účinku motoru systém MSR mírně přidá plyn, tím sníží brzdný moment od motoru. Tímto zařízením jsou vybaveny moderní vznětové motory (VW, Audi, Seat, Škoda).

Zkratka MSR pochází z německého výrazu Motorschleppmomentregelung, který v češtině znamená regulaci točivého momentu motoru. Systém MSR je využíván zejména u moderních dieselových motorů, jejichž vysoký točivý moment je schopen při brzdění motorem, zejména na povrchu se sníženou adhezí, zablokovat hnaná kola a tím zapříčinit vznik smyku. MSR funguje díky spojení se systémem ABS a řídicí jednotkou motoru. Systém MSR rozezná tendenci k zablokování kol (smyk) a automaticky zvýší otáčky motoru tak, aby se kola neustále otáčela.

 

Moderní vznětové motory mají vysoký kompresní poměr, díky němu vzniká při prudkém ubrání plynu točivý moment, který působí na hnací kola vozidla v opačném směru a brzdí je. Při jízdě na povrchu se sníženou adhezí může tento točivý moment kola úplně zablokovat čímž dojde ke ztrátě stability a ke smyku vozidla. Řídící jednotka ABS je schopna, pomocí snímačů umístěných na kolech, rozeznat tendenci k blokování hnacích kol. Systém MSR poté vyšle signál řídicí jednotce motoru, která vydá pokyn ke zvýšení otáček motoru. Tím se brzdný točivý moment motoru sníží a kola se opět začnou odvalovat, vozidlo je opět řiditelné. Systémy ABS + MSR jsou proto důležitým prvkem aktivní bezpečnosti.


Klíčová slova:
prokluz kol, ABS, ASR, MSR, Motorschleeppmomentregelung, smyk