Quattro

Quattro označuje stálý pohon všech kol užívaný v modelech automobilky Audi. Poprvé byl pohon všech kol představen na automobilové výstavě v Ženevě v roce 1980 v modelu Audi quattro. Kvůli své technické zdařilosti se brzo stalo quattro pojem a synonymem pohonu všech kol.

Quattro je označení vozů Audi s pohonem všech kol. Pohon je řešen jako trvalý náhon všech kol s mezinápravovým diferenciálem typu Torsen. Hnací moment a výkon je dělen mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50. Výhodou trvalého pohonu všech kol jsou velmi dobré jízdní vlastnosti zejména na kluzkých a nezpevněných površích. Naopak mírnou nevýhodou takového řešení je vyšší spotřeba pohonných hmot a nepatrně zhoršené dynamické vlastnosti oproti vozu s pohonem jedné nápravy.

Kompromisem mezi trvalým pohonem všech kol a pohonem pouze jedné nápravy je koncepce využívající spojku Haldex, která podle potřeby připojuje nebo vypojuje pohon zadních kol. Některé modely Audi tedy nesou neprávem označení quattro, protože technicky vzato toto označení přísluší plnohodnotnému stálému pohonu všech kol.

Historie

Podnětem k vývoji automobilu s pohonem všech kol byl Volkswagen Iltis, což byl terénní automobil vyvíjený pro potřeby Bundeswehru a německých lesníků. Tento vůz na zakázku vyvíjela automobilka Audi. Na jedné testovací jízdě ve Finsku v roce 1977 se zrodila myšlenka zabudovat pohon všech kol z terénního vozu Iltis do osobního vozu Audi.

Volkswagen Iltis

Hlavní konstruktér Audi Jörg Bensinger byl touto myšlenkou tak nadšen, že hned po návratu předložil tento návrh technickému řiditeli Audi Dr. Ferdinandu Piëchovi, který následně odsouhlasil omezený testovací projekt uskutečněný na tehdy vyráběné Audi 80. V březnu 1977 byla dosluhující Audi 80 vybavena pro účely vývoje systémem pohonu všech kol z Iltisu, tento prototyp nesl tovární označení A1. Následovala celá řada prototypů, na jejichž konci v září roku 1977 získal celý projekt schválení představenstva. Po složení zimní zkoušky v Turracher Höhe, což je jedna z nejstrmějších a nejvyšších silnic v Evropě, připojila svůj souhlas také rada automobilky Volkswagen. Vůz totiž dokončil test na silnici Turracher dokonce bez použití zimních pneumatik nebo řetězů.

Audi 80 quattro

První sériově vyráběné Audi quattro bylo odhaleno na novinářském dnu na autosalonu v Ženevě 6. března 1980, a záhy sklidilo velké uznání. Na jeho úspěchy navázal model Sport quattro, který byl představen v roce 1983 a dodnes se jedná o vyhledávaný sběratelský kousek, jelikož bylo vyrobeno pouze 214 kusů. Těchto 214 kousků sloužilo jako základ pro homologaci závodní verze Audi S1. Legendární Audi S1 je dodnes považováno za nejsilnější vozidlo v historii rally.

Princip

Je potřeba rozeznávat dva základní druhy pohonu všech kol quattro, podélný a příčný. Podélný neboli pravý systém quattro má motor a převodovku situovánu podélně. Síla je přenášena přes převodovku do mechanického středového diferenciálu, který sílu rozděluje mezi přední a zadní nápravu. Od roku 1987 je využíván středový diferenciál Torsen. Tento systém přenáší výkon na kola neustále.

Řez Audi V8 s pohonem quattro

mezinápravový diferenciál

 

Audi RS4 s pohonem quattro

Vedle podélného systému existuje ještě příčný systém quattro, který se používá např. v modelech Audi TT a Audi A3. V tomto případě je síla motoru primárně přenášena na přední nápravu, zadní náprava je připojována pouze podle potřeby. Nejedná se tedy o skutečné quattro, protože zadní náprava je připojována pomocí spojky Haldex. Stejný systém je k dispozici u automobilek Volkswagen, Seat a Škoda. Výhoda systému Haldex-quattro je v nižší spotřebě paliva (nižší ztráty díky možnosti odpojení pohonu zadní nápravy) a v možnosti lepšího rozložení hmot na nápravy v poměru 50/50. Nevýhodou je spínání zadní nápravy až při detekci problému. Také při brzdění motorem lze využít pouze přední nápravu.

 

Audi TT s pohonem haldex-quattro

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.warwheels.net, www.audi.com
Klíčová slova:
AUDI, Quattro, pohon všech kol