Víceprvková náprava

U víceprvkové nápravy je každé kolo zavěšeno na více (až pěti) ramenech. Jedná se o prostorově poměrně složitý mechanismus, který zajišťuje optimální kinematiku nápravy. Víceprvková náprava může být použita jako přední i jako zadní, v obou případech může být hnaná nebo hnací. Víceprvková náprava je považována za nejlepší konstrukční kompromis vedení kola. Její konstrukce i výroba je bohužel náročnější, což se obráží v ceně a následně v rentabilnosti použití.

Víceprvková náprava představuje nezávislé zavěšení, které je realizováno pomocí několika ramen (tyčí nebo trojúhelníkových ramen). Přední víceprvková náprava vlastně vznikla modifikací lichoběžníkové nápravy. Jako příklad pro popis tohoto druhu nápravy vezmeme přední pětiprvkovou nápravu, viz obrázek. Zavěšení kola je realizováno pomocí pěti tyčových ramen. Tlumič s vinutou pružinou přenáší přes nosné rameno síly od vozovky do karoserie. Díky vzájemné nezávislosti všech ramen zavěšení může být dosaženo optimálního kinematického pohybu kola. Počtem ramen a jejich polohou se dá docílit vysoké přesnosti vedení kola, viz druhý obrázek.


 

víceprvkové zavěšení kol


 

 

 

 

vliv počtu ramen na kinematiku (přesnost vedení kola) víceprvkové nápravy

 

Dalším příkladem použití víceprvkové nápravy je zavěšení zadních kol, např. pro pohon 4×4. Na dolním obrázku je zadní náprava Škody Octavia 4×4. Kola jsou uchycena pomocí dvou vlečných ramen a čtyř příčných ramen. Takovéto řešení dovoluje oddělení podélných a příčných sil, přenášených od kol do karoserie. Zavěšení je v příčném směru velmi tuhé, což zlepšuje stabilitu jízdy v zatáčkách, ale poměrně poddajné v podélném směru, což přispívá k vyššímu cestovnímu komfortu. Svislé síly jsou zachyceny pružinou a tlumičem, které mohou být uloženy blízko kolům a neomezují velikost zavazadlového prostoru. Víceprvková zadní náprava bývá obvykle (stejně jako přední) vybavena torzním stabilizátorem, který omezuje naklánění karoserie v zatáčkách.

 

zadní víceprvková náprava Škoda Octavia 4×4

 

Např. Porsche Cayenne má zadní víceprvkovou nápravu složenou z podélných a příčných ramen uloženu v tuhé nápravnici. Takové konstrukční řešení usnadňuje montáž nápravy do vozidla a zároveň zvyšuje tuhost zavěšení.


 

zadní víceprvková náprava

 

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.autoevolution.com, www.autolexicon.net, www.porsche.com, Škoda Auto a.s.
Klíčová slova:
náprava, víceprvková náprava, Škoda, Porsche