TDI (Turbocharged Direct Injection)

Zkratka TDI je označení používané pro motory s přímým vstřikem nafty vybavené turbodmychadlem.

Zkratka TDI z anglického Turbocharged Direct Injection označuje naftové motory s přímým vstřikem paliva vybavené turbodmychadlem. Konstrukčně jednodušší motory bez turbodmychadla nesou označení SDI. Vstřikování paliva je řízeno elektronickou řídicí jednotkou, která zároveň upravuje plnicí tlak od turbodmychadla. Oproti dřívějším koncepcím s komůrkovým spalováním se u motorů TDI vstřikuje palivo pod vysokým tlakem přímo do válců. Díky vysokému tlaku je palivo dobře rozprášeno a tvoří tzv. homogenní směs. Řídicí jednotka stanovuje okamžik i množství vstříknutého paliva, tím je možné dosáhnout vyšších výkonů a nižší spotřeby paliva.

cs_tdi_007

cs_tdi_008  2010 Audi A3 TDI S-line turbocharged 2.0-liter inline-4 diesel engine


Historie:
Motory koncernu VW s označením TDI se staly synonymem pro turbo-dieselové motory. Premiéru si tento motor odbyl již v roce 1989 jako pětiválec s objemem 2,5 litru v Audi 100. V různých modifikacích se pak objevoval i v dalších modelech koncernu. Asi nejoblíbenější variantou byl výkonný a velmi úsporný 1.9 TDI.

Zkratka TDI dnes zlidověla podobně jako zkratka GTi. Označení GTi se Volkswagenu však podařilo alespoň zaregistrovat, kdežto s označením TDI pro dieselové motory měl koncern VW problémy hned od počátku. Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu odmítl zkratku TDI zaregistrovat a Soudní dvůr Evropské Unie jeho rozhodnutí potvrdil s odůvodněním, že jde pouze o „technickou vlastnost“. Zkratka TDI je podle rozhodnutí soudu obecným označením pro „Turbo Direct Injection“ nebo „Turbo Diesel Injection“ a podle platného práva nelze zaregistrovat údaje, které jen popisují vlastnost nějakého zboží.

Když půjdeme za zkratkou TDI ještě více do historie, zjistíme, že přeplňování s přímým vstřikováním nafty se začalo používat již ve dvacátých letech 20. století v lodních motorech a lokomotivách. Úspěšnému použití přímého vstřikování v automobilech však bránily především potíže s tvrdostí a nekultivovaností chodu motoru, proto v minulosti hrály prim spíše méně účinné motory s komůrkovým spalováním. Pomyslnou bariéru prolomil až v roce 1986 Fiat Croma, který se stal prvním sériově vyráběným osobním automobilem poháněným vznětovým motorem s přímým vstřikováním. Jednalo se o agregát Turbo D i.d. SOHC 1929 ccm s výkonem 94 koní.


Foto/zdroj:
www.audi.com, en.wikipedia.org
Klíčová slova:
Volkswagen, TDI, přímý, vstřik, nafty, přeplňování, motor, motory, označení motoru