GreenLine

GreenLine je obchodní označení řady vozidel, která jsou více ohleduplná k životnímu prostředí a zároveň peněžence majitele. Škoda Auto představila první zástupce této řady na Frankfurtském autosaloně IAA v roce 2007. Do budoucna dostane každá modelová řada svého ekologického zástupce. Vozy mají oproti sérii pouze drobné změny, které mají napomoci nižší spotřebě paliva.

Hlavním cílem modelové řady GreenLine je úspora paliva, potažmo snížení produkce oxidu uhličitého CO2.Cesta k úsporám paliva vede přes zmenšení jízdních odporů, snížení hmotnosti k odlišnému zpřevodování a úpravě dat v řídicí jednotce. Snížení jízdních odporů bylo dosaženo úpravou aerodynamiky, snížením podvozku a především použitím užších pneumatik s nízkým valivým odporem. Jako příklad úspory hmotnosti lze uvést absenci náhradního kola nahrazeného sadou na opravu pneumatik a kompresorem.

Dalším významným krokem k úspoře paliva jsou prodloužené převody (včetně stálého), což se sice negativně projevuje na pružném zrychlení, ale pozitivně na spotřebě paliva díky snížení otáček motoru. Například u automobilu Škoda Fabia 1.4 TDI je rozdíl ve spotřebě udávaný výrobcem cca 0,7 litru nafty na 100 km.

Automobilka Škoda na Frankfurtském autosaloně také přestavila novou řadu Škoda Octavia Combi GreenLine. Ačkoliv má tento vůz stejný bílý lak jako Fabia, její „zelenost“ spočívá v něčem trochu jiném. Je to vůbec první sériový vůz Škoda, přizpůsobený pro spalování paliva E85.

Druhá generace řady GreenLine přinesla další úpravy vedoucí ke snížení spotřeby paliva. V městském provozu je to především systém samočinného vypínání motoru při stání na křižovatkách, dále systém inteligentního dobíjení pracující přednostně při brzdění či funkce doporučení zařazení rychlostního stupně na displeji Maxi DOT. V zájmu snížení hmotnosti, která má prokazatelný vliv na velikost spotřeby paliva, automobilka omezila možnosti příplatkových výbav. Zákazník si tak nemůže objednat např. tažné zařízení, elektricky vyhřívané sedačky ani střešní okno.

Jak v praxi funguje systém Start-Stop u Škody Fabia GreenLine?
Systém Start-Stop se samozřejmě nejvíce projevuje při jízdě po městě. Systém se zapíná automaticky po nastartování motoru. Pokud řidič vozidlo zastaví, vyřadí na neutrál a uvolní spojkový pedál, motor se sám vypne. Tímto způsobem motor šetří palivo např. při čekání na zelenou. Jakmile řidič sešlápne spojku, motor znovu okamžitě naskočí – obvykle rychleji než stihnete zařadit jedničku. Tímto způsobem lze ušetřit v kombinovaném režimu 0,2 až 0,4 l/100 km, v městském provozu pak dokonce 0,3 až 0,9 l paliva na 100 km.

Podle údajů výrobce je automatické vypínání motoru při nízké teplotě chladicí kapaliny deaktivováno. V praxi však motor na zahřátí nečeká a začne se vypínat i v mrazech. Navíc motor nemá žádné elektrické oběhové čerpadlo, které by honilo případnou teplou chladicí kapalinu z bloku do topení. Zato je agregát vybaven přídavným elektrickým topným elementem s výkonem 980 W. Ovšem jeho spuštění je podmíněno řadou předpokladů (je požadován maximální topný výkon, zapíná se až 5 sec po spuštění motoru, otáčky motoru jsou nad 600 za min, …)

Pokud zastavíte v kopci, systém motor nevypne, neboť předpokládá, že potřebujete tlak v posilovači brzd.

Jak funguje systém rekuperace brzdné energie u Škody Fabia GreenLine?
Rekuperace brzdné energie efektivně využívá pohybovou energie vozu k dobíjení akumulátoru. Tím průběžně setří po malých dávkách palivo. Nasazení systému rekuperace umožnilo dosáhnout snížení emisí CO2 o 2 až 4 g/km.

Rekordních 2006 kilometrů na jednu nádrž
Hranici 2006 kilometrů ujetých na jednu nádrž se Škodou Fabií GreenLine překonal rakouský mistr světa v úsporné jízdě Gerhard Plattner. Rekordní jízdu odstartoval 10. května 2011 v rakouském městě Reutte, odtud vedla trasa do dánské obce Bov a zpět. Výsledkem byla rekordně nízká spotřeba 2,21 litru/100km (normovaná spotřeba je je 3,4 litru/100km) s průměrnou rychlostí 82 km/h.

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.skoda-auto.com
Klíčová slova:
Škoda, GreenLine, ekologie, úspora