Liftback

Liftback je označení typu karoserie osobních automobilů se splývavou zádí a výklopným zadním víkem. V Čechách je nejtypičtějším příkladem takového vozu Škoda Octavia, která má karoserii tipu liftback.

Anglické slovo liftback označuje automobily ve tří- nebo pětidveřovém provedení s dvouprostorovou karoserií. Ve srovnání s hatchbackem se záď svažuje pomaleji. Součástí zadního otevíracího víka (pátých dveří) je i zadní okno. Vzniká tak pohodlný přístup do zavazadelníku. Typické příklady těchto vozů jsou Škoda Octavia, Renault Laguna, Toyota Avensis Ford Mondeo.


Co jste nevěděli

Co je Kammova záď (Kammback, Kamm-tail, K-tail)?
Přestože se to může mnohým zdát nepravděpodobné, konstrukční řešení tvaru zádi je pro aerodynamiku automobilu velmi důležité. Ekologické a hybridní vozy posledních let si oblíbily tvar karoserie s dlouhou splývavou zádní částí a ostře seříznutou zádí, tzv. Kammova záď. Tento tvar karoserie navrhl německý inženýr Wunibald Kamm (1893 – 1966), který ve třicátých letech minulého století experimentoval na poli aerodynamiky automobilů. Kamm objevil proudění vzduchu na odtrhové hraně karoserie. Kammova záď se v poválečném období stala vzorem pro sportovní vozy. V dnešní době je stále využívána na supersportovních vozech nebo hybridních vozech jako je Honda Insight a Toyota Prius.

 

Foto/zdroj: archiv
Klíčová slova:
typ karoserie, liftback, Kammova záď, Kammback, Kamm Tail