Common-rail

Common Rail je dnes nejrozšířenější systém přímého vysokotlakého vstřikování paliva používaný u vznětových motorů.

Common Rail označuje společné palivové potrubí pro všechny válce, jedná se o celosvětově nejrozšířenější systém vstřikování paliva požívaný u vznětových motorů. Palivová soustava se skládá z vysokotlakého čerpadla a zásobníku paliva, který je společný pro všechny válce. Palivo je dopravováno vysokotlakým čerpadlem do zásobníku, tlak v zásobníku je přibližně 200 MPa v závislosti na typu a provedení. Ze zásobníku je palivo rozvedeno k jednotlivým vstřikovačům. Celý proces vstřikování paliva je řízen elektronikou pomocí elektromagnetických ventilů ve vstřikovačích. Palivo je přesně dávkováno podle zatížení motoru tak, jak určí program řídicí jednotky. Hlavnímu vstřiku paliva předchází tzv. předvstřik malého množství paliva.

piezoelektrický vstřikovač

Díky vysokému a stálému tlaku paliva v potrubí je palivo lépe rozptýleno ve válci a směs lépe hoří. Tím je dosaženo vyšší účinnosti pracovního cyklu motoru. Výhoda motorů s vysokotlakým přívodem paliva je vyšší výkon, zvýšený točivý moment a snížená spotřeba paliva. Motor se systémem Common Rail se také vyznačuje tišším chodem.

 

schéma systému Common rail

Video funkce systému Common Rail:

Systém Common Rail je neustále vyvíjen a zdokonalován. Jeho první generace dosahovala vstřikovacích tlaků kolem 160 MPa. Druhá generace zvýšila vstřikovací tlak až na 200 MPa.


Foto:
www.globaldensoproducts.com, www.audiworld.com, www.schule-bw.de
Klíčová slova:
common-rail, vstřikování paliva, vznětový motor, vysokotlaké vstřikování, předstřik paliva, diesel

Komentáře nejsou povoleny.