AlcoKey – SAAB

AlcoKey je nový klíč vyvinutý značkou SAAB. V rukojeti klíče je malý náustek, pomocí jehož je možné provést test hladiny alkoholu. Klíč komunikuje s řídicí jednotkou automobilu a nedovolí opilému řidiči nastartovat vozidlo.

Systém Alcokey vyvinula společnost SAAB, aby snížila počet nehod zaviněných alkoholem. Součástí systému je klíč s malým náustkem a data transportérem komunikujícím s řídicí jednotkou automobilu.


Po zmáčknutí tlačítka otevření dveří automobilu se aktivuje alkoholový senzor na klíči. Řidič pak foukne do malého náustku, tím provede dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v krvi. Jeho dech je pomocí malého polovodičového senzoru přímo v klíči vyhodnocen. Analyzovaná data jsou zaslána řídicí jednotce. Na klíči se pak rozsvítí zelené nebo červené tlačítko podle toho, je-li řidič způsobilý k řízení.

 

Svítí-li červená kontrolka, znamená to, že byl naměřen alkohol a řídící jednotka nedá povel imobilizéru, aby dovolil spuštění motoru. Ovšem ošetřit situaci, kdy do náustku fouká jiný člověk je složitější! Řešení přináší nový alkohol test od společnosti Nissan.

Galerie: