EMP2 (Efficient Modular Platform)

EMP2 je označení pro modulární platformu koncernu PSA. Systém modulární platformy je navržen tak, aby umožňoval konstrukci a následně výrobu automobilů s různým rozvorem i rozhodem. V praxi to znamená využívání předdefinovaných modulů, které se mohou jednoduše skládat a kombinovat podle konkrétních požadavků.

V roce 2013 představil koncern PSA Peugeot Citroën svou modulární platformu s označením EMP2 jako svou zbraň v unifikaci některých karosářských dílů, která přinese zjednodušení konstrukčních prací a především zlevnění výroby. Zároveň to však byla odpověď na mediální humbuk kolem platformy MQB, kterou představil koncern VW o rok dříve, a která zavedla nové standarty v konstrukci automobilů.

cs_emp2_001

Nová platforma koncernu PSA je primárně určená pro vozy nižší a střední třídy s motorem uloženým napříč. Na stejném základu budou moci vzniknout různé vozy s různými karoseriemi. EMP2 mají používat běžné hatchbacky, sedany, kabriolety, MPV, SUV i dodávky. Prvními automobily využívající tuto platformu se staly v roce 2013 Peugeot 308 druhé generace a Citroën C4 Picasso druhé generace. EMP2 přináší obdobné výhody jako mediálně známější a nejslavnější platforma MQB, více o principech společných modulárních platforem zde.

cs_emp2_003  cs_emp2_002

Označení EMP2 vzniklo z anglického Efficient Modular Platform 2, což se dá přeložit jako Efektivní Modulární Platforma 2. V dlouhodobém horizontu má tuto platformu používat polovina produkce koncernu PSA a její vývoj stál 630 milionů Euro. Koncern PSA uvádí, že během jejího vývoje si nechalo zaregistrovat 116 patentů. Dále koncernové PR zdůrazňuje, že nová podlahová plošina vznikala s ohledem na technologie, jako jsou stop-start (e-HDI), nové motory EU6, aktivní aerodynamické prvky a spoustu další techniky ke snížení spotřeby paliva. To vše dohromady má zredukovat emise oxidu uhličitého nových aut o 22%.

cs_emp2_004

EMP2 pomůže snížit hmotnost nových aut, jelikož jejím základem jsou různé lehké materiály – vysokopevnostní ocel, hliník a kompozity. Podíl použití vysokopevnostních ocelí se navýšil až na 76% celkové hmotnosti podvozku. Dvěma procenty budou zastoupeny dosud nepoužívané kompozitní materiály. Citroën navíc uvádí, že celková hmotnost platformy se sníží až o 70kg, což výrazně ulehčí celkové hmotnosti vozu.

cs_emp2_005  cs_emp2_006

S novou platformou budou spojeny nové motory splňující normu Euro 6. Ty spolu s použitím start-stop systému, pneumatik s nízkým valivým odporem, elektrickým posilovačem řízení nebo dalšími prvky sníží u nových aut vypouštěné emise oxidu uhličitého a spotřebu paliva.

cs_emp2_007  cs_emp2_008

Platforma má přinést i nový design. Automobily s EMP2 mají mít kola v rozích karoserie a nízkou kapotu. Řidiči pak mají ocenit dobré jízdní vlastnosti a jízdní pozici blízko vozovce. Vedle toho má být s EMP2 spojena také vyšší kvalita, spolehlivost a pasivní bezpečnost.

Video:

Sdílení platforem
Podle posledních informací dostane sdílení platforem ještě jeden globálnější rozměr. Koncern PSA se dohodl na spolupráci s koncernem GM. Například nový Opel Meriva by měl již využívat modulární platformu EMP2.


Foto/zdroj: www.psa-peugeot-citroen.com
Klíčová slova: MQB, EMP2, Efficient Modular Platform, platforma