Tachometr

Tachometr je zařízení sloužící k měření rychlosti, obvykle tento přístroj bývá sdružený s počítadlem ujetých kilometrů.

Tachometr je zařízení primárně sloužící k měření otáček. Tachometr obvykle zobrazuje počet otáček na jednotku času, např. otáčky za sekundu. Z počtu otáček pak lze odvodit rychlost vozidla. Tachometry existují jako analogové nebo digitální. U mechanického tachometru je náhon veden přímo z převodovky pomocí bowdenu s rotující ocelovou strunou do budíku tachometru.

Pozn.: V Čechách se pod pojmem tachometr obvykle myslí rychloměr sdružený s počítadlem ujetých kilometrů. V zahraniční literatuře se můžete pod pojmem „tachometer“ setkat spíše s otáčkoměrem.


tachometr Škoda Superb

Historie:
Slovo tachometr vzniklo spojením řeckých slov „tachos“, což znamená rychlost, a slovesa „metron“ měřit. První mechanický tachometr sestrojil v roce 1817 německý inženýr Diedrich Uhlhorn. Od roku 1840 byl používán pro měření rychlosti lokomotiv.

Co jste nevěděli:

Změna údajů na tachometru (přetočený tachometr)
Cenu a atraktivnost ojetého vozu určuje především jeho technický stav, rok výroby a intenzita, s jakou byl používán předchozím majitelem. O těchto skutečnostech dobře vypovídá stav počítadla kilometrů. Především z těchto důvodů se pokouší řada podvodníků stav tachometru upravovat. Například v Německu je ovšem takový zásah do přístrojů trestným činem s hrozbou trestu odnětí svobody až na pět let. Podle českého práva je taková nezákonná úprava údajů na tachometru trestný čin podvodu, a to pouze v případě, že škoda přesáhne 5000 Kč. Následné tresty pak mohou být odnětí svobody, zákaz činnosti, pokuta nebo propadnutí majetku.

Přetáčení mechanických tachometrů pomocí vrtačky je dávno minulostí. Vodítkem při kontrole správnosti zobrazených údajů mohly být jemně rozhozené číslice analogových počítadel, poškození budíku, různé známky po otevření jako otisky prstů, nečistoty apod. Dnešní digitální počítadla a elektronika umožňují relativně snadnou změnu skutečného stavu najetých kilometrů, zjistit však, že vozidlo je tzv. „cinknuté“, je dnes nepoměrně obtížnější.

Pokud přesto chcete uskutečnit podezřele výhodnou koupi, v první řadě se v kupní smlouvě vyhněte formulacím typu: „stav kilometrů v době koupě ukazoval počítač“. Do kupní smlouvy je nutné zakotvit, že prodávající ručí kupujícímu za to, že faktický stav najetých kilometrů odpovídá údajům uvedeným ve smlouvě.

Při koupi ojetého vozidla si všímejte detailů nejen na autě a v dokumentech, ale například i ochoty prodávajícího při jejich kontrole. Servisní knížka by měla být úplná, bez chybějících stránek. Všechny údaje musí být stvrzeny razítkem. Dejte si pozor i na vsazení stránek nových a časové rozpory! Servisní knížku zkontrolujte s údaji na olejovém štítku. Známky opotřebení interiéru jako ohmataný volant, řadicí páka, prošlapané pedály apod. by se měly projevit až u vozidel nad 100.000 km. Naopak nové nebo evidentně měněné zmiňované části také o lecčem svědčí.

TIP Z PRAXE:

Na vysokou pravděpodobnost přetočených tachometrů ukazuje také fakt, že autobazar nabízí různé značky a stáří vozidel, ale téměř všechna mají „najeto“ přibližně stejné množství kilometrů.

Jak poznat přetočený tachometr:
Pokud máte nejmenší podezření, můžete se obrátit na odborný servis. U některých digitálních přístrojů existují páky, jak takový podvod odhalit. Jako příklad lze uvést:

Ford: má softwarové zabezpečení, které zaručí, že po výměně počítače kilometrů za nový naskočí opět původní hodnota

Mercedes-Benz: servisní technik může během relativně krátké chvilky zjistit, kolik má vůz skutečně ujeto. Bude Vás to stát cca 500 Kč a půl hodiny času.

Škoda: nelze zjistit skutečný stav ujetých kilometrů, lze však zjistit, zda bylo s počítačem manipulováno, případně zda byl vyměněn

Jak poznat falšovanou servisní knížku?
Protože i servisní knížky mohou být falšované, je dobré být opatrní, než uvěříte uvedeným údajům. Jak bylo řečeno, dejte pozor především na chybějící nebo vložené stránky. Další dobrá metoda jak nenaletět je relativně snadná. Nechte si udělat kopie servisních knížek od více nabízených modelů. Doma je v klidu prozkoumejte, a zjistíte-li, že jsou psaná tou samou rukou, uvažte, jaká je pravděpodobnost, že tolik různých aut posuzoval jeden mechanik. Případná neochota při dělání fotokopií může být dalším vodítkem.

Nebojte se zavolat a porovnat údaje uvedené v servisní knížce s tím, co vám podle kódu VIN sdělí autorizovaný servis.


Foto:
www.skoda-auto.cz
Klíčová slova:
tachometr, servisní knížka, servisní kniha