TeleAid

TeleAid je označení telematického záchranného systému používaného automobilkou Mercedes-Benz. Tento systém funguje celoplošně v USA a v devíti evropských zemích. Systém je schopen vyhodnotit vznik nehody a automaticky vyslat nouzový signál. Nouzový SOS signál obsahuje nejen přesnou polohu havarovaného vozidla, ale také typ a barvu vozidla. SOS informace navíc obsahují data o předpokládané vážnosti nehody.

Mercedes-Benz TeleAid je systém telematického záchranného systému, jehož hardware a software vyvinula firma Motorola. Nedílnou součástí celého systému je klientské asistenční centrum (Client Assistance Centre). Systém TeleAid nabízí tři různé druhy služeb.

SOS tlačítko

První službou je automatický nouzový hovor. Řidič může ručně vyvolat hovor pouhým stisknutím tlačítka SOS, které zajistí spojení řidiče s operátorem z pohotovostního centra. Pokud je potřeba, operátor může navázat spojení se záchrannou službou a přivolat pomoc. Výhodou systému TeleAid je skutečnost, že během hovoru dostane operátor potřebné informace o vozidle, jako je přesná poloha, model a barva vozidla, formou datového přenosu. Modernější varianty systému TeleAid dokážou z údajů ABS, ESP a airbagů předem odhadnout vážnost nehody. To všechno pomáhá záchranářům při včasném zásahu. Systém může být aktivován i automaticky, a to v případě nafouknutí airbagů.

Další dvě nabízené služby se týkají přivolání pomoci při poruše vozidla a možnosti získání informací o automobilce Mercedes-Benz. Každá z těchto funkcí má vlastní tlačítko s jasným symbolem pro danou službu.

Evropským partnerem služby TeleAid je společnost T-Mobile Traffic. Systém funguje ve většině zemí západní Evropy. Jeho funkčnost a spolehlivost je zajištěna i při vážné dopravní nehodě. Systém má vlastní záložní baterii a dokonce i náhradní anténu pro případ, že by se při nárazu zničila anténa hlavní.

 

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.whnet.com, www.edmunds.com
Klíčová slova:
Mercedes-Benz, bezpečnost, TeleAid, záchranný systém