CVT (Coutinuously Variable Transmission)

CVT je označení bezstupňové samočinné převodovky s tlačným ocelovým řemenem, jejímž základem je variátor. Takovou převodovku dnes nabízejí např. automobilky Ford, Nissan, Volvo, Honda.

CVT (z anglického Coutinuously Variable Transmission, průběžně měnitelný převod) je počítačem řízená plynulá převodovka, jejímž základem je variátor. Tento variátor se skládá ze dvou dělených klínových řemenic (hnací a hnané), z nichž každá je tvořena dvěma ocelovými kuželovými kotouči. Jeden kotouč je vždy nepohyblivý, druhý dovoluje axiální posuv. Axiálním posuvem kuželových kotoučů se zvětšují nebo zmenšují činné poloměry klínových řemenic (r1 a r2). Tím je dosaženo plynule se měnícího převodového poměru i.

řez převodovkou Nissan CVT

řez řemenicí variátoru

Točivý moment se z hnací na hnanou řemenici přenáší ohebným ocelovým řemenem. Tento řemen se skládá z velkého množství ocelových článků navlečených na dvou ohebných ocelových prstencích. Každý s těchto prstenců je tvořen několika na sebe položenými tenkými pásy tloušťky 0,1 mm. Točivý moment je přenášen tlakem z jednoho článku na druhý.

detail ocelového řemene

Projev automobilu s převodovkou CVT je poněkud odlišný od klasických automatických převodovek. Řidič sice na voliči najde známé symboly (P, R, N, D), ale hned po rozjezdu je něco trochu jinak. Motor se vytočí do optimálních výkonových otáček a tyto otáčky drží. Automobil sice stále zrychluje, ale otáčky motoru vůbec nekolísají! Při tomto režimu se totiž plynule mění převodový poměr a umožňuje tak držet konstantní (optimální) otáčky motoru. Po akceleraci otáčky padají a po chvilce si elektronika nalezne optimální převodový poměr. Dál se automobil s převodovkou CVT chová jako klasický automat.

převodovka CVT

Historie CVT:
Převodovku s plynule měnitelným převodem (CVT) navrhla automobilka DAF, s tímto principem přišla automobilka již na konci padesátých let (Variomatic). DAF tehdy ještě vyráběl osobní automobily vlastní konstrukce a nová převodovka se měla stát silnou zbraní malého automobilu. Převodovka CVT totiž dokáže nejlépe přizpůsobit otáčky a moment motoru rozsahu hnacích sil a provozních rychlostí vozidla.


změna převodu – CVT

Foto: www.carpages.co.uk, www.schaeffler.com, www.honda.co.nz
Klíčová slova:
převodovka, CVT, Continuously Variable Transmission, plynule měnitelný převod, automatická převodovka