MBA (Mechanical Brake Assist)

Zkratka MBA použitá u osobních automobilů označuje mechanický brzdový asistent. Toto zařízení zvyšuje účinnost brzd a zkracuje brzdnou dráhu tím, že urychluje dobu jejich náběhu. Svým zařazením se jedná o prvek aktivní ochrany.

MBA (Mechanical Brake Assist) označuje mechanický brzdový asistent. Toto zařízení je součástí hlavního brzdového válce a posilovače brzd. Zařízení reaguje mechanickou formou na rychlost a intenzitu sešlápnutí brzdového pedálu. Obecně lze říci, že brzdový asistent (BAS) urychluje dobu náběhu brzd a přispívá k rychlejšímu dosažení plné výše brzdného účinku. Brzdový asistent tak vylepšuje často špatnou reakci řidiče na nastalou situaci. Především mladí a nezkušení řidiči brzdí buď rychle malou silou, nebo pomalu a na plno.

K dosažení maximálně krátké brzdné dráhy je zapotřebí, aby řidič vyvinul velmi rychle značnou sílu na brzdový pedál. Tím se zaručí nejkratší brzdná dráha. Podle výzkumu však dosahuje této ideální reakce pouhých 46 % testovaných řidičů a celých 54 % reaguje nedostatečně. Proto je u moderních automobilů využíván brzdový asistent.

řez mechanickým brzdovým asistentem (MBA)

Existují různé typy brzdových asistentů od jednoduchých mechanických po složitější elektronické (EBA) a hydraulické (HBA). Mechanický brzdový asistent (MBA) je poměrně jednoduchou a levnou alternativou, dosahující velmi dobrých výsledků.

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.conti-online.com
Klíčová slova:
brzdový asistent, brake assistant, MBA, BAS