PPDB (Pyrotechnic Pedestrian Deployable Bonnet)

Zkratka PPDB označuje nový prvek v ochraně chodců, tzv. aktivní přední kapotu. Při střetu s chodcem je kapota pomocí pyrotechnických rozbušek mírně nadzvednuta, čímž se získá větší prostor pro bezpečné zpomalení nárazu těla.

Anglický pojem Pyrotechnic Pedestrian Deployable Bonnet nebo také Pop-Up Bonnet či Pop-Up Engine Hood označuje nový prvek v ochraně chodců. Volně přeloženo se jedná o pyrotechnicky polohovatelnou kapotu pro chodce. Tento prvek pasivní ochrany vyvinul Citroen a značka Jaguar jej jako první představila ve svém modelu XK. Cílem polohovatelné kapoty je zmírnění následků při střetu automobilu s chodcem. Jedná se tedy o prvek pasivní bezpečnosti.

Princip

Aktivní kapota funguje na poměrně jednoduchém principu. Jakmile senzory umístěné v předním nárazníku vyhodnotí, že došlo ke srážce s chodcem, pyrotechnické rozbušky doslova vystřelí přední kapotu a ta se mírně nadzvedne. Nadzvednutím kapoty se zvětší vzdálenost od tvrdých součástí, jako je např. motor apod., tím vznikne pod kapotou větší prostor pro zpomalení těla chodce. Zvednutá přední kapota funguje jako jakýsi polštář a tlumič nárazu pro tělo chodce. K vystřelení dojde za pouhých 30 ms.

Video:

httpv://www.youtube.com/watch?v=h8as10paBy0&feature=player_embedded

Text: Jan Sajdl
Foto:
http://media.ford.com
Klíčová slova:
crashtest, ochrana chodců, pasivní bezpečnost, aktivní kapota