VIN kód (Vehicle Identification Number)

VIN kód neboli Vehicle Identification Number je sedmnáctimístné číslo karoserie, dalo by se říct rodné číslo vozu. Dnes všechny evidence motorových vozidel pracují pouze s VIN kódem.

VIN kód je jediný celosvětově používaný identifikátor vozidla. Sedmnáctimístné číslo je výrobcem vyraženo do karoserie. Jsou v něm obsaženy podrobné informace o konkrétním vozidle. Každý výrobce automobilů má povinnost vést vlastní databázi ke každému jím vyrobenému vozu, kde jsou každému VIN kódu přiřazena identifikační, případně výrobní čísla příslušných agregátů a součástí vozidla. Všechna čísla v databázi musí souhlasit s čísly označených součástí na vozidle. Zjištěná odchylka od databáze naznačuje, že s původem vozidla není něco v pořádku a že se může jednat o upravený odcizený vůz.

VIN neobsahuje mezery, pomlčky, ani lomítka. Začíná třípísmenným kódem automobilky, která vozidlo vyrobila. Následující znaky charakterizují výrobek, tzn. – modelovou řadu, typ, druh motoru a jeho objem, provedení karoserie či používané palivo. Na konci se uvádí modelový rok a výrobní číslo (dříve číslo podvozku).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
T M B X X X X X X J Y Z Z Z Z Z Z
T Česko

MB Mladá Boleslav

 

TMB výrobce Škoda

typ modelový rok závod:

 

0 Mladá Boleslav – hala M1

 

2 Mladá Boleslav  – hala M13

 

5 Kvasiny

 

 

7 Vrchlabí

X Polsko

číslo karoserie

 

Co jste možná nevěděli:

 

Proč je dobré označení značkou CZ ?
Na označení Vašeho vozu je mimořádně důležitá značka CZ (je to oficiální označení České republiky)! Pokud by došlo k odcizení vozidla a převezení do zahraničí, samotný anonymní VIN by byl zcela nefunkční. Vozidlo by nebylo možné dohledat, protože databáze odcizených vozidel nejsou v Evropě propojeny. Analogicky používají stejný princip značení i ostatní země – před číselný kód nebo VIN kód dávají jednoduše značku svého státu. Údaje o vozu i majiteli jsou uloženy v centrální policejní databázi OCIS, do které má možnost přístupu i Interpol. Značku CZ vyžadují spolu s VIN kódem i pojišťovny pro uplatnění slev na pojistném.

Proč vypískovat VIN na skla automobilu?
Jedná se o neodstranitelné vyznačení identifikace vozidla, které je na očích, a vozidlo lze jednoduše identifikovat i v případě, že vozidlo je zamčené. Navíc výměna všech skel při falšování VIN kódu odrazuje potenciální zloděje. Vyznačení čísla VIN na střešním okně už znamená téměř neřešitelný problém.

Jak je možné identifikovat vozidlo a ověřit jeho původ?
Ověření původu vozidla je možné prostřednictvím internetu na stránkách Ministerstva vnitra, nebo využít služeb specializovaných firem. Online ověření původu Vašeho vozidla můžete provést zdarma např. na těchto stránkách: www.cardetect.cz


Text: Jan Sajdl
Foto:
archiv
Klíčová slova:
VIN, kód, code, ochrana vozidla, kráděže vozidel, odcizení vozidla, ověření původu vozidla

VIN kód neboli Vehicle Identification Number je sedmnáctimístné číslo karoserie, dalo by se říct rodné číslo vozu. Dnes všechny evidence motorových vozidel pracují pouze s VIN kódem.