CCD (Continuously Controlled Damping)

CCD je zkratka označující systém aktivního odpružení automobilu, který využívá tlumičů s plynule měnitelnou charakteristikou tlumení.

Zkratka CCD z anglického Continuously Controlled Damping, označuje aktivní tlumiče s plynule se měnící charakteristikou. Charakteristika tlumičů CCD se automaticky mění podle aktuálních provozních podmínek. Systém dokáže měnit charakteristiku každou desetinu sekundy.

Aktivní podvozek CCD naleznete např. u automobilů Ford. Řidič může volit ze tří režimů nastavení podvozku: Comfort, Normal a Sport. Na kvalitní vozovce systém volí měkčí charakteristiku tlumičů, na zvlněném povrchu systém okamžitě tlumiče přitvrdí. Vše se děje automaticky a řidič změny téměř nepostřehne. Systém CCD také snižuje naklánění vozu pomocí neustálého monitorování tlumičů a upravováním jejich tuhosti.

Spodní ramena náprav mají speciální hydraulické silentbloky pro lepší filtraci otřesů. Hydraulické silentbloky umožňují při axiálním a radiálním zatížení rozdílnou charakteristiku, což umožňuje dvojí nastavení pro příčný a podélný směr. V příčném směru jsou lůžka náprav dostatečně tuhá a vozidlo má díky tomu dobré jízdní vlastnosti. V podélném respektive svislém směru jsou naopak měkká, což má pozitivní vliv na komfort jízdy. Širší rozchod a větší vzdálenost silentbloků slibují ještě lepší odolnost proti náklonům.

Zdroj/foto: www.media.ford.com
Klíčová slova:
Mondeo, Ford, CCD, aktivní podvozek, tlumiče