MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle)

Mild-hybridem je označován takový automobil, jehož konvenční pohonná jednotka je doplněna elektromotorem a přídavnou baterií. Díky této úpravě dokáže mild-hybrid lépe využívat rekuperovanou energii.

MHEV patří do kategorie hybridních vozidel. Základ každého mild-hybridu tvoří elektromotor a automobil klasické konstrukce, tedy se spalovacím motorem. MHEV má totiž namísto běžného alternátoru použit elektromotor (tzv. reverzibilní alternátor), který pomáhá s pohonem spalovacímu motoru při určitých jízdních režimech. Například při rozjezdu, plachtění nebo akceleraci. Díky nahrazení klasického alternátoru elektromotorem má mild-hybrid mnohem širší možnosti v získávání a využívání rekuperované energie. Získanou energii systém ukládá do přídavné 48 voltové baterie.

 

Automobil typu MHEV nemůže jezdit čistě na elektřinu, vždy k tomu potřebuje spalovací motor! Elektromotor je do pohonného řetězce připojen pouze přes řemenový převod a plní funkci tzv. start-generátoru. Ten dokáže zhasínat a opět spouštět spalovací motor i během jízdy, což by bylo s klasickým startérem technicky nemyslitelné. Většina MHEVů také využívá funkci Boost (plné zrychlení) a dokáže prostřednictvím elektromotoru přidat do systému pár koňských sil, kdykoliv je to potřeba. Tím zlepšuje nejen ekonomiku jízdy, ale i její dynamiku a komfort cestování. Vozidla MHEV mohou rovněž lépe využívat funkci plachtění, která ve spojení s prediktivním adaptivním tempomatem rovněž přispívá ke snížení spotřeby paliva.

Jak již bylo zmíněno nedílnou součástí automobilů typu MHEV je 48 V lithium-iontová baterie, která je většinou uložena pod sedadlem spolujezdce a slouží k ukládání rekuperované energie. Tato přídavná baterie nemá tak velkou kapacitu jako například baterie u vozidel typu PHEV. Např. kapacita baterie Audi A8 MHEV je pouhých 0,48 kWh. Baterie vozidel typu MHEV nelze dobíjet se zásuvky, jako třeba u vozidel kategorie PHEV.

 

Vozidla typu MHEV mají základ v běžném konvenčním voze, proto mají zachovánu klasickou palubní síť s napětím 12 V a standardním akumulátorem. Aby se i tento akumulátor během jízdy dobíjel, stará se o přelévání elektrické energie mezi oběma bateriemi DC/DC měnič.


Výhody automobilů typu MHEV:

Přínos automobilů typu MHEV spočívá v možnosti vybavit klasický konvenční vůz s menším a úspornějším spalovacím motorem, kterému v případě náhlé potřeby většího výkonu pomůže elektromotor. Díky takovému spojení lze, prakticky bez ztráty dynamicky, snížit reálnou spotřebu paliva. Využívá se tedy principů downsizingu.

Pokud řidič použije brzdy, systém dokáže rekuperovat až 40% brzdné energie, kterou uchovává v 48 V baterii. Udávaná průměrná úspora je 0,4 litru na 100 kilometrů.

Vzhledem k rostoucímu tlaku na snižování emisí CO2 a emisním pokutám se dá předpokládat, že se hybridní technika typu MHEV bude stávat standardem, jelikož přispívá k nižší spotřebě paliva, ale zároveň je relativně jednoduchá a cenově dostupná. Jinak řečeno, hybridní varianta PHEV znamená plnohodnotné konvenční auto se spalovacím motorem a zároveň plnohodnotné bateriové auto, což je to nejdražší řešení.