KESSY (Keyless Access)

Keyless Access někdy pouze KESSY označuje elektronický zamykací a startovací systém, který umožňuje řidiči bezklíčkové otevírání a startování vozu.

Elektronický zamykací a startovací systém KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-Systém) vyvinula automobilka Volkswagen pro svou vlajkovou loď VW Phaeton. Dnes se s obdobným systémem bezklíčového otvírání vozu můžete setkat také u koncernových kolegů této značky. Např. Škoda Auto poprvé představila svůj systém bezklíčkového startování u modelu Škoda Superb Combi v roce 2009.

KESSY poskytuje řidiči maximálně komfortní a bezpečný přístup k vozu, aniž by musel brát klíč do ruky. Pokud je klíč v okruhu 1,5 metru od vozidla, vymění si s řídící jednotkou kódy a automobil se sám odemkne. Poté lze pouhým zatažením za kliku jakýchkoliv dveří nebo víka kufru vozidlo otevřít. Pokud se klíček nachází uvnitř vozu, nemůže díky směrovým senzorům dojít k nechtěnému zamčení vozu. Zůstanou-li dveře 30 sekund po odemčení zavřené, KESSY automobil opět uzamkne.

schematické zobrazení signálu KESSY systému

Před nastartováním vozu systém automaticky odemkne zámek volantu, hned poté lze motor nastartovat stiskem startovacího tlačítka. Startování se však u různých modelů nepatrně liší. K nastartování je třeba zastrčit klíček do zásuvky (u některých variant KESSY systému může klíč zůstat v kapse), zmáčknout spojku (u samočinné převodovky brzdu) a tlačítkem zapnout/vypnout motor.

Zamykání probíhá jednoduše: nepatrné dotknutí se čidla umístěného ve všech vnějších klikách aktivuje centrální zamykání. Pokud dojde omylem k tomu, že je klíč odložen uvnitř vozidla, systém zabrání uzamčení vozu. KESSY systém svou funkcí poskytuje posádce velmi komfortní přístup do vozu.

Video:

Text: Jan Sajdl
Foto:
archiv
Klíčová slova:
Škoda, KESSY, bezklíčkové, bezklíčové, startování, odemykání, Keyless systém