COMAND

COMAND je zkratka označující centrální komunikační systém automobilky Mercedes-Benz. Tento systém usnadňuje řidiči ovládání komunikačních a multimediálních systémů automobilu.

Označení COMAND vzniklo spojením slov COckpit MAnagement and Navigation Device. COMAND slouží jako centrální komunikační systém pro ovládání audiotechniky, komunikačních funkcí jako je telefon a navigace, telematických nastavení automobilu, apod. Řídící program využívá k ovládání celého systému výkonného procesoru. Řidiči je k dispozici přehledné grafické prostředí, které může sledovat celá posádka na středovém LCD. Řidič může systém COMAND ovládat buď přímo z multifunkčního volantu, nebo využít speciálního multifunkčního joysticku (COMAND-Controller).


komunikační systém COMAND

Filosofie ovládání systému COMAND vychází se studií ergonomie a psychologie řidičů, a proto je velmi snadná a intuitivní. Charakteristickým znakem inteligentní koncepce ovládání je např. rychlá dosažitelnost nejobvyklejších funkcí. Mercedes-Benz má i tlačítka přímé volby na středové konzole, která jsou umístěna tak, aby je řidič nemusel dlouze hledat. Některé prvky, jako například ovládání automatické klimatizace, je možné provádět buď přes systém COMAND nebo přímo prostřednictvím tlačítek.

komunikační systém COMAND

Foto: www.emercedesbenz.com
Klíčová slova:
Mercedes-Benz, COMAND, komunikační systém