D-4D

Motory D-4D automobilky Toyota představují novou generaci vznětových motorů s přímým vstřikem nafty. Díky použití systému společného palivového potrubí Common Rail se nové motory vyznačují tichým a kultivovaným chodem a nízkou spotřebou paliva.

Zkratka D-4D = Direct-injection Common Rail diesel engine, čili vznětový motor s přímým vstřikem paliva se systémem Common Rail. Automobilka Toyota tento motor poprvé představila již v roce 1995. Nově vyvinuté motory D-4D nahradily zastaralé komůrkové motory, které nemohly obstát v tvrdé konkurenci motorů s přímým vstřikem nafty (TDI, CDI,…). Komůrkové motory využívaly jednoduchý princip vznícení směsi v komůrce mimo hlavní spalovací prostor. Tento systém byl celkem efektivní, ale chyběla mu přesnost a vybroušenost, což vedlo k vibracím a vzniku hluku. Spalování paliva bylo nedokonalé a motor nemohl splňovat současné emisní normy.

Jako odpověď na sílící tlak trhu tedy vznikla řadu motorů s označením D-4D. Uvedení nové řady motorů se bohužel zdálo poněkud uspěchané a první zákazníci plnili tak trochu roli testovacích jezdců. Motor špatně snášel častou jízdu na plný plyn, filtr pevných částic nebyl konstruován do městského provozu a častěji se zanášel. Jeho samočištění pak provázela oblaka bílého dýmu. Tento prvotní neúspěch však automobilku Toyota motivoval a dnešní vznětové motory patří ke špičce na trhu.

palivový okruh motoru D-4D

Motory D-4D využívají moderní systém společného palivového potrubí tzv. Common Rail. Palivo je vedeno do válců prostřednictvím společného potrubí pod tlakem 135 MPa. Vysoký tlak v palivovém potrubí umožňuje dokonalejší rozprášení paliva a tím i dokonalejší spalování (čím větší je rozdíl tlaků v trysce a ve spalovacím prostoru, tím lépe se vstříknutá nafta rozpráší a vytvoří homogennější směs). Nové motory D-4D mají hliníkový blok, což snižuje jejich hmotnost. Přeplňování motoru zajišťuje turbodmychadlo. Díky všem těmto vylepšením se motory D-4D vyznačují tichým a kultivovaným chodem.

Video:

Foto: www.toyota.co.nz,
Klíčová slova:
Toyota, vznětový motor, D-4D, motor, motory, označení motoru