Hyperextenze krku (Whiplash)

Hyperextenze krku je odborné označení poranění krku a krční páteře.

K hyperextenzi krku dochází především při nárazu zezadu. Automobil, který včas nedobrzdil, naráží do pomaleji jedoucího (nebo stojícího) vozu před ním. Svoji kinetickou energii předává prvnímu vozidlu a to je vymrštěno vpřed. Tento prudký pohyb prvního vozidla zvrátí posádce hlavu dozadu, pak dopředu a následně se hlava vrátí do své původní pozice před nárazem. Krční svalstvo však není schopné náraz absorbovat. Prudkým pohybem dochází k natažení páteře, svalstva, nervů a cév. Odborně se toto poranění nazývá hyperextenze krku.


K poranění krku dochází u nárazů zezadu už při rychlostech nad 10 km/hod. Toto poranění představuje 95% úrazů při nárazu zezadu. Hyperextenze má tři úrovně poškození. První a nejlehčí případy způsobí strnutí a bolest za krkem. V druhém případě je různým způsobem omezen rozsah pohybu krkem (muskuloskeletální symptomy). V nejtěžších případech se objevují neurologické problémy.

mechanismus vzniku hyperextenze krku

Jak předejít poranění krku a krční páteře?
▪ správné nastavení sedadla, záda jsou ve vzpřímené poloze

▪ správně nastavená opěrka hlavy, vzdálenost mezi hlavou a opěrkou hlavy by neměla přesáhnout 4 cm, výška opěrky by měla být stejná jako výška hlavy
▪ opěrky hlavy i na zadních sedadlech

Co jsou aktivní opěrky hlavy?
Aktivní opěrky hlavy jsou moderním prvkem pasivní ochrany. Při nárazu se přiblíží k hlavě a zkrátí tak vzdálenost týlu od opěry. Více informací najdete zde.

Video:

httpv://www.youtube.com/watch?v=P99FKHOULvI&feature=player_embedded

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.goldmedalphysicaltherapy.org
Klíčová slova:
bezpečnost, pasivní bezpečnost, hyperextenze, poranění krku, whiplash