Pneumatika semi-slick

Semi-slick je pojmenování pro polozávodní pneumatiky s velice specifickým tvarem dezénu. Díky minimálnímu prořezání běhounu, má tato pneumatika téměř závodní parametry, ale na rozdíl od závodní slickové pneumatiky ji lze legálně používat i v běžném provozu.

S narůstající oblibou víkendového závodění na okruzích a s větší dostupností sportovních automobilů vzrostla také poptávka po vhodných pneumatikách, se kterými by se dal takový polozávodní vůz provozovat. Je tu totiž malý problém. Běžné pneumatiky neunesou ostré zacházení na závodním okruhu (ani ty s nápisem SPORT). Většinou se přehřejí a nemají dostatečný grip. Z druhého konce, závodní slickové pneumatiky jsou sice na okruh vhodné, ale zase nejsou homologovány pro použití na běžné vozovce. Jak tedy řešit například cestu na závodní okruh?

Výrobci pneumatik přišli s řešením. Rozvoj asymetrických pneumatik totiž umožnil vznik tzv. semi-slikových pneumatik, které snoubí vlastnosti běžné pneumatiky a pneumatiky typu slick. Z hlediska vlastností se samozřejmě jedná o kompromisní řešení, ovšem je plně vyhovující zejména pro hobby závodění i z pohledu zákona o provozu na silničních komunikacích.


Výhody pneumatik semi-slick:

  • vynikající jízdní vlastnosti na závodní trati
  • tvrdá bočnice lépe odolává proražení
  • legální polozávodní dezén
  • osobitý sportovní vzhled

Nevýhody pneumatik semi-slick:


Použití semi-slicků:

Výhoda semi-slickových pneumatik spočívá v tom, že řidič může použít stejnou sadu pneumatik pro cestu na závodní okruh i pro vlastní závodění na trati. Řidič může díky semi-slikovým pneumatikám legálně přijet po vlastní ose na závodní okruh, nemusí vozidlo přezouvat a rovnou může začít jezdit. Na okruhu si díky dobrým výkonům semi-slikových pneumatik užije stabilní jízdu i pod vysokou zátěží pneumatik. Semi-slikové pneumatiky mají výrazně lepší boční vedení, než které řidič zná z běžných pneumatik. Při troše rozumu mu semi-slickové pneumatiky vydrží i na další závodní víkend 🙂

Pokud cestou na okruh zaprší, je nutné dávat si pozor na vyšší riziko vzniku aquaplaningu. Zkrátka něco za něco.