Aktivní kapota (Pop-Up Bonnet)

Pop-Up Bonnet je označení prvku pasivní bezpečnosti společnosti Nissan, tento prvek slouží k ochraně chodců. Díky aktivní (vystřelovací) kapotě je při střetu s chodcem zvětšen deformační prostor mezi kapotou a blokem motoru čímž se zmírní následky kolize.

V dnešní době je ochraně chodců přikládán stále větší význam. Střet chodce s vozidlem mívá často tragické následky, proto se konstruktéři snaží střetu pokud možno zabránit. Pomocí různých senzorů pohybu před vozidlem je řidič upozorňován na hrozící střet s chodcem. Když je již srážka nevyhnutelná, je třeba následky vznikající nehody minimalizovat, tzn. připravit místo dopadu chodce tak, aby ho automobil co nejméně zranil. Konstruktéři obvykle tento problém řeší snižováním tuhosti kapoty, eliminací ostrých hran nebo speciálními defoelementy. Sražená osoba je většinou vymrštěna do vzduchu a pak dopadá na kapotu brzdícího automobilu. Hlavou pak naráží do kapoty či čelního skla. Pokud je náraz příliš tvrdý, dochází ke zraněním nebo dokonce k úmrtí. Snahou konstruktérů je navrhovat relativně měkké kapoty, které by pád těla zmírnily. Moderní automobily však mají motorový prostor zcela vyplněn a vzdálenost mezi tvrdými částmi agregátu a kapotou je minimální. U příliš měkké kapoty by pak došlo k tzv. probití těla až na tvrdé části a efekt by byl stejný jako u tvrdé kapoty.

Princip

Princip vystřelovací kapoty je tedy nasnadě. Při střetu automobilu s chodcem je kapota nadzdvižena pomocí pyrotechnických rozbušek a deformační prostor je uměle zvětšen. Tělo pak dopadá na relativně měkkou kapotu, momentálně nadzdviženou o pár centimetrů. Společnost Nissan tento systém nejdříve sériově zavedla u svého modelu Skyline Coupé. V Evropě naleznete podobný systém u značky Jaguar nebo Citroen s označením – PPDB (Pyrotechnic Pedestrian Deployable Bonnet).

Video:

httpv://www.youtube.com/watch?v=aKD-D8qEbiM&feature=player_embedded

httpv://www.youtube.com/watch?v=jVQ3ykzSMm8

 

 

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.nissan.com
Klíčová slova:
crashtest, ochrana chodců, pasivní bezpečnost, aktivní kapota