Pre-Safe Structure

V roce 2009 představila automobilka Mercedes-Benz nový experimentální automobil pro výzkum v oblasti bezpečnosti vozidel. Tento unikátní vůz nesl název Mercedes-Benz ESF. Mezi nové bezpečnostní prvky, které přinesl tento projekt, patřil i Pre-Safe Structure.

Pre-Safe Structure je nový prvek pasivní bezpečnosti, na jehož vývoji spolupracoval koncern Daimler dva roky s firmou Autoliv. Na první pohled by se mohlo jednat prvek pasivní bezpečnosti, který patří do oblasti scifi, ale opak je pravdou.

Představte si nafukovací postel z kovové tkaniny, která je v nenafouknutém stavu uložena na místo výztuhy v karoserii, např. ve dveřích. Na rozdíl od klasických profilovaných výztuh výztuha Pre-Safe Structure zabere mnohem méně místa. Na pokyn senzoru se však tato výztuha nafoukne během zlomku sekundy tlakem 1 až 2 MPa tak, že udrží stokilovou zátěž. Při použití takové výztuhy např. u dveří ušetří konstruktéři půl kilogramu ve srovnání s ocelovými výztuhami stejných vlastností.

profil aktivních prvků systému Pre-Safe Structure

Jedním z problémů, které konstruktéry zatím trápí, je nevratnost jednou použitých aktivních výztuh. Nafouknuté výztuhy nelze vyklepat nebo rovnat na rovnací stolici. Aktivované výztuhy se musí vyměnit. Také cena generátorů plynu, které musí být malé, rychlé a lehké, je zatím vysoká. Z těchto důvodů je nutné použít vysoce přesné spouštěcí senzory, které systém Pre-Safe Structure aktivují skutečně jen v případě, kdy je to zapotřebí.

 

 

Text: Jan Sajdl
Foto:
www.daimler.com
Klíčová slova:
pasivní bezpečnost, prvek bezpečnosti, Pre-Safe Structure, ESF, Mercedes-Benz, Daimler, nafukovací výztuha dveří