Land Rover / Defender

Ikonou opravdu terénních a expedičních automobilů je jednoznačně Land Rover Series, od 90. let označovaný jako Defender. Britská automobilka Land Rover vyrábí tento model již od roku 1948. S trochou nadsázky lze říci, že se od té doby mnoho nezměnilo. I přesto, nebo možná, právě proto, má tento vůz stále mnoho doslova skalních příznivců.

Land Rover Series I

(1972–1975)

Land Rover Serie I

Typ: Land Rover Series I
Délka: 3353 mm
Šířka: 1867 mm
Výška: 1549 mm
Rozvor: 2032 mm
Pohotovostní hmotnost: ??? kg
Koncepce: pohon zadních kol
Motor: řadový čtyřválec, 1595 ccm,
rozvod OHV
Výkon: 37 kW (50 koní)/??? ot/min
Krouticí moment: ??? Nm/??? ot/min
Převodovka: čtyřstupňová
Přední náprava: tuhá s listovými pružinami
Zadní náprava: tuhá s listovými pružinami
Největší rychlost: 65 mil/h
Zrychlení 0–100 km/h: ??? s
Vyrobených kusů: 648

Historie značky Rover sahá až do roku 1878, kdy byla v Coventry založena firma Starley & Sutton na výrobu jízdních kol. Z kol se postupem času staly motocykly a k motocyklům se brzy přidaly automobily. Když v roce 1904 firma vyrobila první automobil, vůz již nesl označení Rover. Název Rover v angličtině znamená tulák a asi nejtypičtějším a nehrdějším nositelem tohoto jména byl legendární Land Rover (dnes Land Rover Defender).

Za zrodem Land Roveru stál šéf konstruktér značky Rover Maurice Wilks. Wilksovým záměrem bylo postavit farmářské vozidlo s pohonem všech kol, které si dokáže poradit téměř v každém terénu, dokáže zorat i pole a nakonec odvézt svého majitele do města na trh. Jelikož bylo krátce po válce, konstrukčním vzorem nemohlo být jiné terénní auto než legendární Jeep Willys, který se osvědčil na bojištích 2. světové války. Výsledkem Wilksova snažení tedy byl automobil postavený téměř výhradně z dílů Jeepu. Po válce byl velký nedostatek oceli. Naopak hliníku, používaného pro výrobu letadel, byly dostatečné zásoby, proto Wilks využil k výrobě panelů karoserie lehký a korozi odolávající materiál ze slitiny hliníku a magnézia, nazývaný Birmabright. Také na barvu karoserie měla vliv válka, k dostání byly pouze různé odstíny zelené!

První prototyp postavil Maurice Wilks na své farmě v Newborough ve Walesu. Jeho zvláštností byl volant umístěný uprostřed přístrojové desky a neskrývaná podobnost s předlohou – Jeepem. Pohonná jednotka byla převzata z osobního vozu Rover P3 (60).

Série I (1948 – 1958)
Land Rover Series I oslavil svoji premiéru 30. dubna 1948 na autosalonu v Amsterodamu a lišil se od prototypu jen v detailech, např. plechovými dvířky, děleným čelním sklem a volantem umístěným klasicky po straně. Vůz měl masivní ocelový žebřinový rám odpružený listovými pery a tuhou přední i zadní nápravu. Mřížka chladiče nesla znak Land Roveru, který se v modifikované formě udržel dodnes. Za mřížkou byly umístěny typické světlomety.

      

Až do roku 1951 sloužil k pohonu výhradně benzínový čtyřválec o objemu 1,6 litru s výkonem 37 kW (50 k) pohánějící všechna čtyři kola přes čtyřrychlostní převodovku s redukcí. Přední kola měla volnoběžky. Karoserie se dodávala ve třech provedeních, jako otevřená nebo s plátěnou či pevnou střechou.

V roce 1952 dostal Land Rover silnější dvoulitrový motor a byl také upraven pohon kol. U vyšších převodových stupňů bylo možné volit si mezi pohonem jen zadních kol (2WD) nebo všech kol (4WD), u dvou nejnižších převodů byl automaticky zvolen pohon 4WD. V roce 1954 byl zvětšen rozvor na 2184 mm a délka vozidla vzrostla na 3569 mm. V roce 1956 byl představen velmi oblíbený expediční pětidveřový Land Rover Station Wagon, který uvezl až 10 lidí a který dostal dvojitou tzv. Safari střechu chránící před horkem. V roce 1957 se pod kapotou Land Roveru objevil první vznětový motor z výkonem 39kW při 4000 min-1. Kvůli jeho délce musel být prodloužen rozchod o dva palce. Land Rover začal používat dva druhy rozvorů, které mu vydržely dalších 25 let. SWB (ShortWhellBase) krátký s rozměrem 2235 mm a dlouhý rozvor LWB (LongWhellBase) s rozměrem 2769 mm.

  Land Rover Series II  

Série II (1958 – 1974)
V roku 1958 nahradila úspešnú prvú generáciu druhá s označením Series II. Land Rover Series II dostal väčší, ale veľmi podobnú karosérii. Dlhá verzia Station Wagon mala kabínu pre 12 cestujúcich, takže dostala daňové zvýhodnenie platné pre autobusy. Zaujímavou karosársku variantom bol prehliadkovom špeciál s vypolstrovanými zadným priestorom, prístupným dvierkami a opatreným držadlami pre stojace osoby (Royal Review Vehicle ‚State II‘). Series II používal dva benzínové motory: 2,0l z prvej generácie Roveru a nový benzínový 2,25 l s výkonom 54kW. Ponuku dopĺňal 2,0l vznetový motor, opäť známi už z prvej generácie. V roku 1961 prišlo pár kozmetických úprav a ďalší nový motor – turbodiesel 2,25 l, od tej doby sa Land Rover označoval ako Series IIA. V roku 1967 bol predstavený vznetový šesťvalec 2,6l. Začali vznikať aj rôzne karosárske a vojenské verzie. V roku 1968 sa presunuli typické svetlomety z mriežky chladiča na blatníky.

     

Druhá série Land Roveru si získala ještě větší popularitu než první, zejména po účinkování v oscarovém filmu Volání divočiny z roku 1966. O rok později se Rover stal součástí koncernu Leyland Motors, který se později změnil na British Leyland (BL). V letech 1969 až 70 dosáhla výroba Land Roverů svého maxima kolem 60 tisíc vozů ročně.

         

Série III (1971 – 1985)
Třetí generace Land Roveru se začala vyrábět v roce 1971. Karoserie neměla prakticky žádné změny a byla shodná karoserií, jakou mělo poslední provedení druhé generace, tedy se světlomety v blatnících. Jedinou zřetelnou změnou byla náhrada kovové mřížky chladiče za plastovou. Pod kapotou i v interiéru bylo změn více.

V roce 1978 byla vytvořena samostatná dceřiná společnost holdingu British Leyland nazvaná Land Rover Limited. Od roku 1979 se vyráběl Land Rover V8, poháněný 3,5litrovým vidlicovým osmiválcem z Range Roveru (68 kW/92 k). V roce 1984 byla vyměněna listová pera za vinuté pružiny a Land Rover dostal kotoučové brzdy na přední kola.

Třetí generace je jednoznačně nejrozšířenějším Land Roverem. Běhen 14 let bylo vyrobeno kolem 440 tisíc kusů tohoto legendárního offroadu. Velkou zásluhu na to mělo i jejich vojenské využití.

Land Rover 90/110/127 (1983 – 1990) a Defender (1990 – 2016)
V roce 1983 přišla do výroby čtvrtá generace, u této generace již nebylo použito označení Series IV. Nová generace nesla označení Land Rover 90 (Ninety) a Land Rover 110 (One Ten) číselné označení znamenalo rozvor v palcích. Teprve v roce 1990 bylo rozhodnuto o přejmenování obou modelů na dnes známé Defender (Obránce). K tomuto kroku se automobilka rozhodla kvůli zpestření nabídky, nově začala nabízet modely Range Rover a Discovery. Pro Defender tolik typické rezervní kolo se přesunulo z přední kapoty teprve v roce 1999.

     

Ukončení produkce
Land Rover Defender se vyráběl celých 68 let od roku 1948. Za tu dobu automobilka v továrně Solihull vyrobila celkem 2.016.933 kusů tohoto terénního vozu. První Land Rover byl prodán za 450 liber na Motor Show v Amsterodamu v roce 1948. Tehdy byl nabízen pouze v jedné motorizaci, se čtyřválcem 1.6 litru o výkonu 50 koní vybavený čtyřstupňovou převodovkou s redukcí. Vznětový agregát přišel až v průběhu padesátých let. Přesto, že se nabídka postupně rozšiřovala, mnohé zůstávalo a tak si Land Rover Defender zachovával kouzlo po generace.

land-rover_035   land-rover_038   land-rover_036   land-rover_037

slavnostní konec výroby Land Roveru Defender   slavnostní konec výroby Land Roveru Defender   slavnostní konec výroby Land Roveru Defender

Land Rover Defender #475 z roku 1948   Land Rover Defender Series II/A Buick V8 1967   Land Rover Defender Series I Fire Tender 1956   nejstarší Land Rover na svìtì HUE 166 z roku 1948

Land Rover Defender Series III 109 Station Wagon 1979   Land Rover Defender Series II/A 1964   slavnostní konec výroby - Land Rover Defender NAS 90 Soft Top 1994   slavnostní konec výroby - Land Rover Defender "Tomb Raider"

slavnostní konec výroby - Land Rover Defender "James Bond SPECTRE"   slavnostní konec výroby - Land Roveru Defender Limited Edition Autobiography 2015   poslední vyrobený Land Rover Defender odkazující na nejstarší dochovaný model HUE 166   slavnostní konec výroby Land Roveru Defender

Vývoj a legislativu však zastavit nelze. Poválečná koncepce terénních vozů je s obtížemi splňovala nové emisní a bezpečnostní předpisy. Automobilka Rover se proto rozhodla produkci této legendy 29. ledna 2016 ukončit. Automobilka počítá s jeho „moderním“ nástupcem až od roku 2018. Možná i proto bylo slavnostním ukončení výroby velmi emotivní a dojemné. Nemohl chybět ani nejstarší dodnes provozuschopný předsériový Land Rover HUE 166. Vzhledem k nedostatku laků po 2. světové válce, byly první Land Rovery nabízeny pouze v zeleném odstínu královského letectva (RAF).

Pro příznivce „Defíka“ doporučujeme navštívit interaktivní odkaz, který Vás provede výrobou i historií ikonického Land Roveru: http://defendertour.landrover.com/


Foto/zdroj: archiv, www.carstyling.ru, wikipedia.com, www.expeditionlandrover.info, www.landrover.com
Klíčová slova:
Land Rover, Series, Defender, Rover, offroard

Zdroj: