Rozvor náprav

Rozvor náprav je jeden ze základních rozměrových parametrů vozidla. Zjednodušeně řečeno je to vzdálenost předních a zadních kol.

Rozvor náprav spolu s rozchodem kol je základní parametr určující rozměry podvozku potažmo vozidla. Rozvor je definován jako vzdálenost kolmic spuštěných na podélnou střední rovinu vozidla ze stopníků dvou kol umístěných za sebou na téže straně vozidla. Jinými slovy je to vzdálenost středů dvou náprav umístěných za sebou na téže straně vozidla. Přesnou definici rozvoru náprav uvádí norma ČSN 30 0026 – „Rozměry vozidel“, vychází z platné mezinárodní normy ISO 612 z roku 1978.

rozvor náprav 

Definice:

Velikost rozvoru se určuje při přípustné celkové hmotnosti vozidla, jelikož zatížením vozidla se (vlivem kinematiky zavěšení kol) hodnota rozvoru náprav mírně mění. Rozvor u dvoustopých a vícestopých vozidel může být na levé a pravé straně rozdílný. V tom případě se udává hodnota pro obě strany vozidla. U vozidel se třemi a více nápravami se celkový rozvor udává jako součet stejně určených dílčích rozvorů.

Délka rozvoru ovlivňuje velikost a prostornost vozidla. Má vliv na jízdní vlastnosti a především na komfort jízdy. Čím delší je rozvor, tím plavnější a komfortnější je jízda. U vozidla s delším rozvorem totiž dochází při stejném vychýlení nápravy k menšímu pohybu prostoru pro posádku, což se pozitivně projeví na komfortu jízdy.

přehled základních rozměrů vozu

přehled základních rozměrů vozu

Příklady rozvorů vozidel Škoda:

  rozvor náprav
Škoda Citigo 2420 mm
Škoda Fabia III 2470 mm
Škoda Octavia III 2686 mm
Škoda Superb III 2841 mm

Co jste nevěděli:

U vozidel, která existují v různých karosářských variantách jako např.: hatchback / kombi / sedan bývá rozvor náprav shodný. Tzn., že např. Škoda Octavia liftback má stejný rozvor náprav jako kombi. Obě karosářské varianty totiž vycházejí ze stejné platformy – použita modulární platforma MQB. U Octavie či Superbu je ještě zajímavé to, že i celková délka je stále shodná. Kombi tedy není delší, jak se mnoho lidí mylně domnívá!

rozvor náprav Škoda Octavia III   rozvor náprav Škoda Octavia Combi III

Zdroj: